Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Οδηγίες για να χορεύετε, της Cecilia Beatriz Escobar

Οδηγίες για να χορεύετε

Στον Κορτάσαρ, τον μεγάλο δάσκαλο


Πριν απ’ όλα προετοιμάστε καλά τη διαλεκτική σας εργαλειοθήκη. Αφήστε κατά μέρος, για το καλό σας, οποιαδήποτε στατική αντίληψη μολύνει την ψυχή σας. Ετοιμαστείτε, έτσι, να εξελιχθείτε. Πιστέψτε κάπως λιγότερο στον Θεό, κυρίως για να είστε συνεπείς ως υλιστές (αυτό το βήμα, ωστόσο, είναι αυστηρά προαιρετικό, δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο ούτε την ποιότητα στις πιρουέτες σας ούτε τη σβελτάδα στην κίνησή σας· αν και θα μπορούσε να επηρεάσει ως ένα σημείο το βαθμό συμπόνιας που σας αξίζει). Αφοσιωθείτε, έπειτα, με ολοένα και περισσότερη ευχαρίστηση στο να αναζητήσετε κάτι που δεν μπορείτε να βρείτε, στοχεύστε στο άπειρο, πηδήξτε, επινοήστε ασύλληπτες φιγούρες, αρνηθείτε τον εαυτό σας και ταυτόχρονα επιβεβαιώστε τον, υπερβείτε τον, αψηφήστε τους νόμους της κλασικής φυσικής και μετατραπείτε μ’ αυτόν τον τρόπο στο νόμισμα που οι όψεις του βρίσκονται σε αντιπαράθεση, στο άτομο τα μέρη του οποίου βρίσκονται σε συνεχή, άοκνη κίνηση, σε διαρκή σύγκρουση.
Όταν πια θα έχετε προσπαθήσει επανειλημμένα να επιτύχετε εκεί που η επιτυχία είναι ανέφικτη, όταν θέλοντας να χάσετε, έχετε βρει και, θέλοντας να βρείτε, έχετε χάσει, η ακατόρθωτη ισορροπία θα εξαφανιστεί. Ο κόσμος θα γίνει πάλι εκείνο το είδος της φαινομενικής ευστάθειας κάτω από τα πόδια σας. Ναι, θα ιδρώσετε, αλλά μην ανησυχείτε, θα επανέλθετε σταδιακά στην κανονικότητα του ορθότατου ανθρώπινου όντος, του ανθρώπινου όντος που ανήκει σε αυτή την κοινωνία, σε αυτή την κοινωνία στην οποία βρίσκεστε. Ντυθείτε τότε ξανά το ένδυμα της γραμμικότητας και μην παραλείψετε να φορέσετε σωστά τον καθωσπρεπισμό σας και την απέλπιδα προσπάθεια να μην γελοιοποιηθείτε. 
  
Η συλλογική μετάφραση είναι προϊόν εργαστηρίου μετάφρασης το οποίο, με την παρουσία της συγγραφέως, έλαβε χώρα στο Abanico το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. Διοργάνωσαν και συντόνισαν οι Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Νίκος Πρατσίνης και συμμετείχαν οι Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Ξένια Κακάκη, Ασπασία Καμπύλη, Βαγγέλης Καμπούνιας, Ρομίνα Κηπουρίδου, Άννα Κοκκίνη, Μαρία Μαλακάτα, Μαρία Μαυρογιώργη, Μαρία Μελαδάκη, Σταυρούλα Ντίντα, Ελένη Οικονόμου, Κατερίνα Παπαδάκη, Μαρία Πηλιχού, Αυγή Σαράφη, Σοφία Φερτάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου